Nyhed

Fødevareproduktionens overtræk på naturens ressourcer koster for meget

Den moderne, effektive landbrugsproduktion og forbrugernes efterspørgsel på blandt andet kød laver overtræk på naturens konto.
En mere ekstensiv husdyrproduktion kan være en del af løsningen. Foto: Janne Hansen

Danmark er det mest opdyrkede land i Europa. Hvert år pløjes, gødskes og dyrkes over halvdelen af Danmarks jord for at producere afgrøder, som i overvejende grad bruges til at fodre husdyr. Det går hårdt ud over naturen som følge af blandt andet udledning af næringsstoffer til vandmiljøet, udledning af klimagasser til atmosfæren, påvirkning af pesticider på naturens planter og dyr og tab af levesteder for dyr og planter. Fødevareproduktionen har således en negativ effekt på biodiversiteten og klimaet. 

Hvad kan vi gøre? Danmarks Naturfredningsforening Rebild og Bedsteforældres Klimaaktion inviterer til et møde om, hvordan det kan gøres på en anden måde. En række grønne organisationer har nemlig udgivet en rapport med forslag til, hvordan fremtidens landbrug kan forme sig, så den ikke overskrider planetens grænser for, hvad den kan bære. 

Rapporten hedder ”Fra foder til føde II: En ny vej for dansk landbrugsproduktion og fødevareforbrug inden for planetens grænser”. Den gør op med overtræk på naturens ressourcer, som ifølge Københavns Universitet koster Danmark 245 mia. kr. årligt.   

På mødet vil en af forfatterne bag rapporten udfolde visionen, hvorefter en forsker og en landmand vil komme med deres bud på, hvor realistisk de forskellige aspekter af visionen er. 

Forfatterne bag rapporten peger på fem overordnede politiske indsatsområder, som kan drive omlægningen af landbruget. Det er tiltag, der blandt andet sikrer sammenhæng mellem fødevarernes pris og deres aftryk på planeten, sikrer udtagning ag landbrugsjord til klima, natur, vandmiljø og drikkevandsbeskyttelse samt tilpasser landbrugsdyrenes antal til deres rolle i fødevaresystemet. Samtidig lægger visionen op til, at dansk landbrug skal brødføde ligeså mange mennesker som i dag. 

Mødet ”Fremtidens Landbrug: En vision for bæredygtige fødevarer fra jord til bord” holdes 

tirsdag den 8. oktober 2024 i 100-salen, Kulturstationen, Sveriggårdsvej 4, 9520 Skørping kl. 19.00 

med følgende program: 

Program

Kl. 19.00 – Velkomst 

Kl. 19.10 – Hvordan forestiller forfatterne bag rapporten sig, at fødevareproduktionen skal se ud i fremtiden for at være bæredygtig? Fremlæggelse af rapporten v. landbrugspolitisk seniorrådgiver Thyge Nygaard, Danmarks Naturfredningsforening 

Kl. 19.40 – Spørgsmål 

Kl. 19.50 – Er visionerne realistiske og vil de kunne gøre en forskel for landbrugets påvirkning af miljøet, biodiversiteten og klimaet? Vurdering af rapporten v. professor Uffe Jørgensen, Center for Cirkulær Bioøkonomi, Aarhus Universitet

 Kl. 20.20 – Kaffe 

Kl. 20.35 – Spørgsmål 

Kl. 20.45 – Kan visionen omsættes til det praktiske landbrug og hvad gør landmanden selv for at drive et bæredygtigt landbrug? Kommentarer til rapporten og beskrivelse af egne tiltag ved økologisk svineproducent Bertel Hestbjerg, Hestbjerg Økologi, Holstebro 

Kl. 21.15 – Spørgsmål og diskussion 

Kl. 21.30 – Afslutning 

Arrangementet er gratis men af hensyn til forplejning bedes du tilmelde dig til janne-hansen@nypost.dk">janne-hansen@nypost.dk senest 2. oktober 2024. 

Du kan læse rapporten her eller ved at copy-paste linket ind i din browser: www.dn.dk/media/106715/foder-til-foede-ii-rapport-web.pdf