Løg er en god, alsidig og sund grønsag, der holder sig fint flere måneder efter efterårets høst. Vi bruger den ligesom salt og peber til at give smag til maden, hvor den ofte spiller en beskeden rolle.

I denne løgsuppe træder løg frem og indtager hovedrollen. Suppen giver en god indre varme, så den egner sig perfekt som et hyggeligt vegetarmåltid på en kold og regnfuld efterårsdag.  

Gratineret fransk løgsuppe

(4 personer)

Ingredienser

2 spsk smør

2 løg, skåret i skiver

8 dl kyllingebouillon

1,5 dl hvidvin

1 spsk cognac

Peber

4-6 stk. hvedebrød

12-16 skiver ost, f.eks. Danbo

 Fremgangsmåde

Smelt smørret i en tykbundet gryde.

Tilsæt løgene og stege dem til de bliver bløde. De må ikke brænde på.

Hæld bouillon, vin og cognac ved og lad suppen simre i 10 minutter.

Smag til med peber.

Rist brødet.

Skær brødet til, så det passer ned i fire ovnfaste skåle, og kom brødet i skålene.

Fordel suppen i de fire skåle. Skålene skal ikke fyldes til randen – så hellere lade en eventuel rest af suppen blive i gryden. Det kan være, der er nogen, der ønsker sig en portion mere.

Fordel osteskiverne ovenpå suppen i hver skål.

Sæt skålene i en 180ºC varm ovn i 15 minutter – eller til osten er smeltet og gylden.

 Tip: Har du hvedebrød, som du ikke kan nå at bruge, inden det bliver for gammelt, så kan du skære det i skiver og komme skiverne i en plastpose i fryseren. Så har du altid ”daggammelt brød” til diverse retter – som ovenstående løgsuppe. På den måde undgår du madspild.