Når anemonerne har trukket sig fra scenen og ramsløgenes hvide blomster synger på sidste vers, afløses de af nye aktører. De næste stjerner på scenen forstår at gøre sig til. De henleder opmærksomhed på sig selv med pangfarver og dramatiske former, som om de viser designerkjoler frem på catwalks i Paris eller Milan.   

I skoven ligner liljekonvalens små blomster porcelæn-klokker og tiltrækker forbipasserende med en berusende duft som den dyreste parfume.

Maj-gøgeurt står strunk i engen sammen med sine lillarøde artsfællerog i fornemt selskab med et hav af lysende gule smørblomster. Har de mon været på kunstkursus og lært, at komplementærfarverne gul og lilla klæder hinanden?

Hver en lille blomst på maj-gøgeurten er et finurligt kunstværk i sig selv. Formen og farven tiltrækker intetanende bier på jagt efter nektar. Men det er snyd; gøgeurten har intet at tilbyde den sultne bi andet et støv, som bien beredvilligt bringer videre til næste maj-gøgeurt. De mere erfarne bier er blevet snydt tilstrækkelige mange gange til at de springer gøgeurten over. 

Orkideer elsker kalkrigt jord, som er almindeligt i Rebild Kommune. Man kan derfor være heldig at finde maj-gøgeurter flere steder, for eksempel ved at følge den markerede sti forbi Egholm Borgruin mod Klepholm. Tager man stien ved Egholm Borgruin kommer man over Lindenborg Å via en lidt dubiøs bro, ”Spanget”.  

I området er der også kodrivere og engkabbeleje, med hver deres egne gule nuancer.

Et andet sted, man kan finde maj-gøgeurt, er i engen i nærheden af Rold Storkro ved Rebild Bakker. Området byder også på bukkeblad, hvis blomster minder om vinterens bløde snefnug. I min uvidenhed om hvad jeg har fundet, går jeg så tæt på som muligt for at tage et billede og får straks våde fødder. Meget våde. Når jeg googler blomsten, finder jeg ud af, at bukkeblomst er en sumpplante.

Endnu mere umulige at komme tæt på, men som først blomstrer i juni, er kærmysse. De danner en hængesæk, som kan være livsfarlig at bevæge sig ud på. Som om dette ikke var nok, er hele planten, især bærrene, giftige for mennesker. Smuk er den, men den råber bare BLIV VÆK!.    

Dronningen over dem alle er frueskoen med sine sensuelle kurver og former. Den er Danmarks største orkide og findes kun i Himmerland. Man kan se den på en skrænt i Bjergeskov lidt uden for Skørping, hvor der i nærheden er en tydeligt markeret p-plads. 

For at beskytte den smukke og sjældne plante, er den indhegnet og beskyttet af kameraovervågning. Ellers stjæler hensynsløse personer planterne. Det er virkelig en dårlig ide. Fruesko vokser nemlig ikke videre i haven derhjemme, fordi den udover at kræve kalkrig jord, også skal danne partnere med flere specifikke svampearter. Svampene og orkideen hjælper hinanden med at udveksle næringsstoffer til gensidig gavn.