Fra nu af begynder dagene så småt at blive længere. Om seks måneder har vi vundet hele 10 timer mere dagslængde. Mens vi venter på de lange sommerdage, kan vi nyde naturens hvilemåneder, hvor det meste er gået i stå for at samle kræfter til forårets og sommerens aktiviteter. 

Tidligere på måneden fandt jeg naturens stilhed og ro ved Store Økssø, men i dag, på årets korteste dag, har jeg valgt at gå en tur i skoven næsten lige uden for min dør. Det er en plantage, så de fleste af træerne står på rad og række som ranke og lydige soldater.

Ordet ”skov” betyder ikke nødvendigvis ”natur”, men naturens vildskab sniger sig alligevel ind i plantagen. Om vinteren træder planternes former mere skarpt frem. Træer, buske og bregner står nøgne og døsige tilbage, afklædt for blomster, blade og bær.

Tidslerne holder pause, inden de til sommer byder på lækkerier til sommerfugle, svirrefluer og bier. Lærkekogler sidder side om side som fugle på en tøjsnor. Naturen er tys, lige bortset fra en enkelt ivrig topmejse, der triller glad fra et træ.

Farverne er afdæmpede og holdes i gyldne, brune og okker nuancer. Enkelte steder lyser dog op med små grønne haver af mos.  

Skovejeren har ryddet et område fuldstændigt for træer. Det, der står tilbage, minder næsten om tundra og har sin egen barske skønhed.

Det regner på en efterårsagtig måde, lidt koldt og trist. Et enkelt sted finder jeg trods flere dages tøvejr en lille klat sne. Den gemmer sig ved en stak tømmer, som har skabt sit eget skyggefuldt mikroklima.

For under en uge siden var dette landskab som et vintereventyr. Sneen havde lagt sig som en blød hvid dyne, der dæmpede lyd og skarpe hjørner. Det var som om, at skoven blev mere intim og nærværende.

Jeg synes det er sjovt at besøge de samme steder igen og igen og sammenligne oplevelserne. Lyset ændrer sig fra gang til gang og om vinteren giver sne en markant forandring til landskabet. Her er det samme træ på to forskellige tidspunkter.

 Vinternætterne kan også være stemningsmættede, som når fuldmånen lyser ned gennem skoven samtidig med at uglen kalder i mørket.

Man behøver ikke at finde det mest billedskønne område at vandre i for at betragte naturen. Tag blot ud i det fri et eller andet sted og nyde de små og gratis glæder. Det er den bedste julegave!