Nyhed

CO2-afgift på landbruget: drivkraft eller dødsstød?

Hvis Danmark skal nå sit mål om at nedsætte sin udledning af drivhusgasser med 70 procent inden 2030, skal landbruget stærkt med på banen så snart som muligt.

Landbruget er en væsentlig bidragsyder til Danmarks udledning af drivhusgasser. Hvis vi skal nå det nationale mål om at nedsætte udledningerne med 70 procent i forhold til 1990 inden 2030 og opnå klimaneutralitet senest i 2050, er det derfor indlysende, at landbruget skal stærkt med på banen snarest muligt. 

Er en CO2-afgift på fødevareproduktionen den rigtige løsning? Er der andre muligheder, eksempelvis tekniske løsninger? Eller er vi nødsaget til at tage hele værktøjskassen i brug for at nå vores nationale mål?    

I forbindelse med Klima Rebild tager Danmarks Naturfredningsforening Rebild emnet op til debat. Det sker på et møde 13. marts 2024 kl. 17:00-20:45 i Rebildcentret, Røde Møllevej 4, 9520 Skørping med indlæg fra professor i miljøøkonomi og miljøøkonomisk vismand i Det Økonomiske Råd Lars Gårn Hansen fra Institut for Miljø og Fødevareressourcer ved Københavns Universitet, institutleder og professor i landbrug og klimaændringer Jørgen E. Olesen fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet samt gårdejer Torben Sønderby fra Arla Innovationsgård Klink i Grønbjerg.  

Efter præsentationerne bliver der lagt op til debat, hvor indlederne samt viceformand i Landbrug og Fødevare Lone Andersen og landbrugspolitisk seniorrådgiver ved Danmarks Naturfredningsforening Thyge Pedersen også deltager med deres viden og holdninger. 

Efter de faglige indlæg og inden debatten er der gratis mad. 

Program

Kl. 17:00 – Kort velkomst ved Anette Bruun Hansen, Danmarks Naturfredningsforening Rebild

Kl. 17.10 – Præsentation og vurdering af ekspertrapporten om CO2-afgiften på landbruget. Ved professor i miljøøkonomi og miljøøkonomisk vismand i Det Økonomiske Råd Lars Gårn Hansen, Institut for Miljø og Fødevareressourcer, Københavns Universitet

Kl. 17.55 – Hvilke virkemidler er til rådighed for at landbruget kan nå målet om reduktion af udledning af drivhusgasser på 70 procent inden 2030 og hvor stort er de forskellige virkemidlernes effekt? Ved institutleder og professor i landbrug og klimaændringer Jørgen E. Olesen, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet 

Kl. 18.25 – Klimaet skal i højere grad tænkes ind i landbrugets beslutninger, og en eventuel CO2-afgift skal bidrage til at udvikle - ikke afvikle - erhvervet. Hvilke virkemidler er realistiske for landbruget at tage i brug for at nå målet om reduceret udledning af drivhusgasser? Ved gårdejer Torben Sønderby, Arla Innovationsgård Klink, Grønbjerg

Kl. 18:55 – Gratis aftensmad

Kl. 19:35 – Paneldebat med deltagelse af indlederne samt Thyge Nygaard, landbrugspolitisk seniorrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening, og Lone Andersen, viceformand, Landbrug & Fødevarer. Chefredaktør Ingrid Buch, TV2 Nord, styrer debatten og sørger for at inddrage spørgsmål og kommentarer fra publikum.

Kl. 20:45 – Afslutning og afrunding

Ordstyrer:  Chefredaktør Ingrid Buch, TV2 Nord

Deltagelse er gratis men af hensyn til maden er tilmelding nødvendig her  senest 12. marts 2024.